Ви зараз переглядаєте Тaкі пpодуктu ввaжа лuся елiтнuми в СРСР: бiльшість жuтeлів пpо нuх навiть не зналu. ФОТО

Тaкі пpодуктu ввaжа лuся елiтнuми в СРСР: бiльшість жuтeлів пpо нuх навiть не зналu. ФОТО

Сьогодні такі продукти не знайти.

Протягом усього періоду свого існування СРСР характеризувався дефіцитом багатьох товарів, зокрема харчових продуктів.

Жителі часто стояли в довгих чергах навіть за базовою їжею.

Однак не всі знають, що в радянські часи вироблялися деякі елітні харчі, яких немає навіть на сучасних магазинних полицях.

Детальніше про це розповіли в матеріалі OBOZ.UA.

Союз відомий доволі небагатим продуктовим асортиментом. Тоді не можна було придбати більшість з того, що вільно продавалося в більш цивілізованих західних країнах.

Та подекуди на полицях з’являлися унікальні харчі, аналогів яким немає навіть в сьогодні. Але варто зауважити, що вони були не скрізь, адже країна була велика, а постачання відрізнялося від регіону до регіону.

Медове масло

Це було десертне масло з жирністю 52%. Воно відрізнялося від звичайного солодким медовим смаком, кольором та більш м’якою текстурою.

Також радянський харчопром випускав цикорієве масло, тобто з додаванням цикорію. Смак у нього був специфічним.

Іонітне молоко

Цим молоком годували виключно немовлят. Вважалося, що за складом воно схоже на материнське молоко, бо містило на 22% менше кальцію.

Таких властивостей рідині надавали за допомогою іонізації. В магазинах можна було знайти декілька його видів, наприклад, молоко без добавок, молоко солодке (7,5% цукру) та молоко та збагачене вітамінами В і С.

Апельсиновий майонез

Окрім майонезів «Провансаль» або «Гірчичний» виробництво яких розпочалося в 1936 році, в союзі можна було знайти й інші види соусів. Наприклад, з хріном і з кмином.

Але серед них особливої уваги заслуговує апельсиновий майонез. Він містив 35% жиру, виготовлявся з додаванням апельсинового соку або джему та вважався десертним.

На смак такий майонез був солодким із яскраво вираженим смаком цитрусових.

Фруктовий кефір

Йогуртів в сучасному розумінні в СРСР не було, але був 2,5% і 1% фруктовий кефір. В нього додавали сиропи, варення, джеми та сублімовані або заморожені ягоди.

Консервований вінегрет та ікра з гарбуза

В радянській Україні можна було знайти консервовані овочі на будь-який смак. Закривали: горох, моркву, салати з огірків, перцю, яблук, буряка тощо. А на Івано-Франківщині випускали навіть консервований вінегрет.

«Шарований» кисляк

В СРСР популярним було кисле молоко. Його вважали корисним та використовували навіть для лікування гастриту.

Найнезвичнішим видом тогочасного кислого молока був «шарований» кисляк. Його продавали в баночках, на дні яких був шар джему або конфітюру.